Kommenteeri

Malmizza X Napoli pitsa

Napoli pitsa, tuntud ka kui Napolitana pitsa, on üks kuulsamaid ja autentsemaid pitsatraditsioone maailmas. Selle ajalugu ulatub tagasi 18. sajandisse Napolis, Itaalias, kus see sai alguse lihtsatest talupoegade toitudest. Napoli pitsa on tänapäeval tunnustatud kui kultuuriline pärand ja 2017. aastal lisati see UNESCO vaimse pärandi nimistusse.
Napoli pitsa kujunes välja Napolis, mis oli tollal üks Euroopa suurimaid linnu. Linna vaesemad elanikud, nn "lazzaroni", vajasid odavat ja kiiret toitu. Pitsa oli ideaalne valik, kuna see koosnes lihtsatest ja odavatest koostisosadest nagu jahu, oliiviõli, sool ja pärm.
   
Üks kuulsamaid Napoli pitsa variante on Margherita pitsa, mis sai nime Itaalia kuninganna Margherita di Savoia järgi. Legendi kohaselt külastas kuninganna 1889. aastal Napolit ja pitsakokk Raffaele Esposito valmistas kolm erinevat pitsat, millest üks oli värvilt Itaalia lipule vastav (tomatid - punane, mozzarella - valge, basiilik - roheline). See pitsa meeldis kuningannale eriti ja sai nimeks "Pizza Margherita".

Napoli pitsa valmistamise traditsioon on püsinud muutumatuna sajandeid. 1984. aastal asutati Associazione Verace Pizza Napoletana (VPN), mis kaitseb ja propageerib autentset Napoli pitsa retsepti ja valmistamismeetodit.

Tainas valmistatakse ainult neljast koostisosast: kõrge kvaliteediga jahust, värskest pärmist, veest ja soolast. Tainas lastakse käärida vähemalt 8 tundi, et saavutada õhuke ja pehme tekstuur. Pitsa küpsetatakse kõrgel temperatuuril (umbes 485°C) puiduga köetavas ahjus. Küpsetusaeg on lühike, tavaliselt ainult 60-90 sekundit, mis annab pitsale iseloomuliku õhukese ja krõbeda põhja.

Klassikaline Napoli pitsa on lihtne. Pizza Margherita koosneb ainult tomatikastmest, värskest mozzarella juustust, basiilikust ja oliiviõlist. Tomatid peaksid olema San Marzano tomatid, mis kasvavad Vesuuvi jalamil, ja mozzarella peaks olema värske, mitte kuiv. Pitsal on õhuke põhi, kuid servad on paksud ja õhulised, mida nimetatakse "cornicione'ks".

Napoli pitsa on rohkem kui lihtsalt toit – see on kultuuriline sümbol, mis peegeldab Napoli linna ajalugu ja traditsioone. Selle lihtsus ja maitsed on võitnud südameid üle kogu maailma, parim Napoli pitsa on ikka Napolis, kuid Malmizza on saanud Eesti parima pitsarestorani tiitli, mis peegeldab Napoli pitsa audentsust ja ehedust väikeses Tõrva linnas.

Lisa kommentaar

Email again: